Cara penjagaan motor yang nampak 'simple' tapi berguna.


18,000+ Motorcycle Repair Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStock | Motorcycle repair shop, Motorcycle repair icon
"Penjagaan motor amat penting agar sentiasa dalam keadaan baik dan selamat."

SETIAP orang mempunyai cara tersendiri dalam penjagaan motosikal masing-masing dengan menggunakan cara yang mudah.

Jika menginginkan keselesaan semasa menunggang kenderaan berkenaan, cara bagi seseorang memastikan ia berada di tahap terbaik menentukan kelangsungan dan jangka hayat motosikal.

Berikut merupakan cara asas penjagaan motosikal yang paling mudah untuk diikuti:

Minyak hitam antara paling utama yang perlu dijaga dan ditukar. 

1) Servis minyak hitam

Minyak enjin atau disebut minyak hitam adalah antara perkara paling utama perlu dijaga dan ditukar apabila sudah mencapai had pemanduan yang dibenarkan.

Selain itu, keperluan untuk menukar minyak hitam bergantung pada jenis minyak enjin itu sendiri.

Ini penting untuk memastikan kelancaran dan ketahanan enjin yang lebih baik kerana ia tidak akan bermasalah sekiranya pertukaran dilakukan mengikut masa dan jarak kilometer yang bersesuaian.

Pemilihan minyak enjin yang bagus dan berkualiti juga digalakkan untuk kelancaran yang berpanjangan dalam menjaga motosikal.

2) Penjagaan tayar

Sentiasa pastikan angin tayar mencukupi dan tidak kempis kerana tayar yang tidak cukup angin boleh menyebabkan bunga tayar cepat haus.Pengisian angin yang melebihi sukatan yang ditetapkan juga boleh menyebabkan perkara yang sama.

Selain itu, keadaan berkenaan boleh membawa kepada risiko motosikal tergelincir ketika berada di atas jalan raya.

Bagi jangka masa sesebuah tayar pula bergantung kepada kualiti tayar yang digunakan serta jarak tunggangan.


Set of (2) Yamaha Water Grooved REAR Brake Shoes and Springs  #437-W2536-00-00 | eBay

3) Penjagaan brek motosikal

Kehausan pada brek dapat dikesan dengan mengenal pasti ketebalan minimum kurang 2 milimeter (mm), jadi pastikan minyak brek berada pada paras ditetapkan terutama motosikal yang berusia lebih dua tahun.

Tambahan pula, brek juga merupakan antara komponen yang paling penting bagi sesebuah motosikal kerana seseorang penunggang akan mudah terlibat dalam kemalangan sekiranya ia tidak berada di tahap terbaik.

Oleh itu, adalah amat penting untuk melakukan pemeriksaan kerap terhadap tekanan brek hadapan dan belakang kira-kira setiap tiga ke enam bulan.


YAMAHA COOLANT YAMALUBE 1L ORIGINAL 100% LC 135 LC135 135LC Y15ZR Y15 Y15Z  FZ150 FZ VF3I RFS MT25 R25 MT15 | Shopee Malaysia

4) Jaga minyak brek dan coolant

Enjin motosikal moden (empat lejang) tidak menggunakan minyak enjin seperti terdahulu. Namun, adalah lebih baik untuk memeriksa tahap minyak dan jangan tunggu sehingga lampu amaran tekanan minyak muncul.

Cecair lain yang perlu anda periksa adalah minyak brek dan penyejuk (liquid coolant) dengan menukar minyak brek setiap dua tahun walaupun kelihatan masih baik.


Rantai Motor Yamaha LC 135 Tak Kendur Lebih Dari 4 Bulan | 2023 Adzril

5) Rantai

Semburkan rantai motor anda dengan penyembur rantai anti-karat bagi mengelakkan kekaratan dan rantai kering. Rantai berkarat dan kering akan merosakkan sepoket dan boleh memutuskan rantai semasa dalam perjalanan anda.

Rantai yang lama, keras, berkarat dan longgar diwajibkan ditukar bersama sepoket depan dan belakang serta pastikan tidak diikat terlalu ketat atau longgar.

Rantai yang tidak dijaga dengan baik akan mempunyai jangka hayat yang lebih pendek, mengurangkan tenaga enjin dan meningkatkan penggunaan bahan bakar. 

05 Oct 2023